skip to Main Content

A fi copil sau adolescent este DIFICIL!

Poate vă vine să râdeți, însă avem acesti mici oameni (da, ei sunt oameni cu sentimente, nevoi si griji la fel de autentice ca și ale noastre) care vin pe lume lipsiți de instrumentele necesare vieții. Atunci când sunt mici ei trebuie să învețe lumea, să învețe să se descurce cu ajutorul părinților într-o lume mare pentru ei, o lume a giganților, plină de reguli incă necunoscute și de primejdii care par imense. Aici, la aceste stadii intâlnim frica necunoscutului asupra lumii.

Mai încolo, pe măsura ce se dezvoltă, copilul întâlnește noi provocări, acelea ale adolescenței care se referă la a se învăța pe el, o altă mare necunoscută.

Schimbările hormonale, schimbările cerințelor societății la adresa lui reprezintă o continua adaptare, invățare și, nu in ultimul rând, un continuu razboi cu pulsiunile versus cerințele societății.

De multe ori părinții trăiesc cu ideea că adolescentul are ceva cu ei, că se răzbună asupra lor sau că nu îl mai recunosc. Adevarul este că, în aceast proces asiduu de cunoastere și adaptare, regulile parentale deseori sunt lăsate pe ultimul loc, iar ei, adolescenții, nici ei nu se mai recunosc, ci abia acum invață să se cunoască.

Când vedem că este dificil pentru copil/adolescent să se adapteze la regulile de viață, așa cum le vedem noi “normale”, cel mai bine este să apelăm la un specialist și să vedem ce se întâmplă acolo, care sunt dificultațile, pentru a ușura acest drum frumos dar dificil.

Consilierea copilului și adolescentului : 200 RON